Bunker Andholm

De Sicherungsstellung Nord (in het Deens Sikringsstilling Nord) is een vestinglinie die tijdens de Eerste Wereldoorlog door het Duitse leger is gebouwd in de periode 1916-1918 ter bescherming tegen een aanval uit het noorden.

De linie strekte zich uit over heel Zuid-Jutland, dat toen Duits was, van de oostkust bij Hoptrup tot de westkust ter hoogte van Skærbæk. Ze bestond uit prikkeldraadversperringen, een dubbele linie van deels uitgegraven loopgraven, artilleriestellingen en schuilholen, met in totaal zo’n 800 bunkers.
Na de inlijving van Zuid-Jutland bij Denemarken in 1920 werden de meeste van de bunkers opgeblazen.
Bron: https://www.visitsonderjylland.nl/toerist/activiteiten/voel-de-geschiedenis/sicherungsstellung-nord

Batterij in Andholm Plantage (niet opgeblazen)

Zware batterij bestaande uit twee manschappenkamers en een dubbel munitiedepot. De beide manschappenkamers hebben twee ingangen en ter verdediging schietgaten met ijzeren luiken. Het depot bestaat uit twee kamers met elk een ingang. In de westelijke kamer werden de granaten bewaard. Verschillende ijzeren balken herinneren aan een tafel en een takel die werden gebruikt om de granaten door het langwerpige luik naar buiten of naar binnen te brengen. In de oostelijke kamer werd het kruit bewaard. Alle ingangen zijn gedekt en hebben tweedelige ijzeren deuren.

Auto gewoon stukje verderop parkeren en je kan er zo via de bordjes er heen wandelen.. Zou het niet op blote voeten doen, want op dat pad liepen tal van grote mieren.. Zelfs Taaf vond het niet zo grappig al die ongedierte aan z’n pootjes hahaha.. We zijn snel maar doorgelopen naar de bunker. En daarna ook weer snel terug naar de auto 😀 .

Bezocht: Mei 2023

GALLERIJ