Ouvrage d’artillerie C

Een kleine bunker, althans zo aan de buitenkant te zien. Maar daar onder zit een heel wirwar van tunnels en ruimtes. En deze kleine ondergrondse wereld behoorde toe aan de Maginotlinie die gebouwd was om de Franse grens te verdedigen tegen een aanval vanuit Duitsland.
Deze bunker is ooit in de 1e Wereld Oorlog gebouwd door vele mensenhanden. En daar keken we toch wel behoorlijk van op. Wat een werk moet dat geweest zijn zeg.
Maar hier zouden dus schijnbaar zo’n 615 mannen/soldaten en 22 officieren gehuisvest zijn.

Maar hier heen geweest met vriendin Patricia. Die is ook gek van bunkers en forten en die wist dat ik dat ook dit soort dingen zeer interessant vind. Dus afgesproken hoe of wat en op een mooie vrijdagochtend vroeg hier heen gereden.
Toen we aankwamen dachten we ook al van jeetje, moet dat daar in zitten ??? Je ziet alleen een kleine bunker vanaf de buitenkant. Vol begroeid met gras, onkruid en bomen en struiken. Maar als je eenmaal binnen bent, dan moet je eerst met een leuk wenteltrapje van zo’n 50 meter, misschien wel meer naar beneden lopen, waar je als je dus beneden bent gewoon echt totaal de kluts kwijt bent kwa richtingsgevoel.. Waar is Noord of Zuid ???


Beneden had je dus eerst een lange gang van zo’n 1 1/2 km met een paar zijgangen naar links en rechts met diverse ruimtes. En er was veel te zien hoor. Diverse ruimtes met diverse grote tanks. Rode, blauwe, groene en grijze.. Wat daar allemaal in gezeten heeft weet ik niet.
Aan het einde van deze gang kon je dus of naar links of naar rechts. Wij gingen naar eerst naar rechts toe. Een paar kleine gangetjes/ruimtes die we onderweg tegen kwamen we zelfs een soort van stationnetje tegen, want er stond Gare op de muur, maar na zo’n 20 min, denkelijk toch wel 2 km waren we eindelijk bij een 2e stationnetje genaamd Gare Extreme Nord (denkelijk is dit ook aan de noordelijke kant) en daar achter zat nog steeds meer en meer tunnel met alleen een spoorrailsje en voor zover we zagen verder helemaal nix..
Hier zijn we niet verder in gegaan, want we wisten niet hoe ver dit nog door zou lopen en wat we tegen zouden komen.. Was dit alleen tunnel of zouden er ook nog ruimtes met dingen komen ???

Dus die 2 km weer terug gewandeld en toen zijn we dus links gegaan. Hier kwamen we nog wat andere ruimtes tegen met lift en munitiedepots.. Ook nog een tunnel die er behoorlijk zwart uit zag, daar zijn we niet wezen kijken, want er hing een raar geurtje rond.
Maar echt, jeetje wat is er hier veel te zien.. Slaapruimtes al zag je geen bedden, maar we denken dat het slaapruimtes waren. Douches, wc’s, reparatieruimte voor de treinkarretjes.
Jammer alleen dat er geen licht beneden is, want het is er echt pikkedonker, dus we moesten alles goed met de zaklampen bijschijnen, wat gelukkig goed lukte 😀 .
Misschien gaat we ooit nog eens terug, maar dan met een vouwfietsje ofzo om die ene gang eens ff door te fietsen en te zien waar we zullen uitkomen en of er meer te zien is, want daar zijn we toch wel nieuwsgierig naar 🙂 ..


Bezocht: April 2019

Gallerij