Fort Rammekens

Fort Rammekens

Fort Rammekens werd in 1547 gebouwd op last van Maria van Hongarije, een jongere zuster van Karel V, die namens hem de Nederlanden regeerde.

Het ontwerp was van de Italiaanse architect Donato de Boni en Peter Fransz. Het fort werd gebouwd om de toen zeer belangrijke havens van Antwerpen en Middelburg te controleren en het speelde een belangrijke rol als ankerplaats voor de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. De schepen wachtten bij het fort op een gunstige wind om af te varen naar Azië. Het fort is bij afwisseling in handen geweest van Spanjaarden, Engelsen, Fransen en Zeeuwen. De Spanjaarden en Geuzen hielden in de Tachtigjarige oorlog danig huis in het fort.

In 1787 kreeg Rammekens een andere bestemming en werd verbouwd tot hospitaal voor zieke manschappen van op de rede liggende wachtende schepen en teruggekeerde Oost-Indiëvaarders. Ook Napoleon zag de strategische ligging in van het fort en liet de nodige aanpassingen verrichten.
De poort van het fort is een monumentaal bolwerk van renaissancistisch karakter en mag op grond van de redelijk gave staat, de indrukwekkende afmetingen en de relatieve vroege verschijningsvorm (1547) van de renaissancistische elementen als een voornaam en uniek specimen van die stijl voor Nederland gelden.

Nu is het fort gedeeltelijk vervallen en groeien er unieke muurplanten op de muren. Nog steeds heeft het fort de imposante uitstraling van toen. Mede door het omliggende natuurgebied is tegenwoordig een toeristische trekpleister van formaat.

Toen wij er waren, was er ook nog een kunstexpositie bezig. Op diverse plekken in het Fort zag je kunstwerken, wat ik totaal niet bij het Fort vond passen. We zijn echt op zoek gegaan naar oude dingen van het Fort, maar helaas, het meeste is verbouwd, weg of vernieuwd. Gelukkig maakt het uitzicht een hoop goed.
bron: FortRammekens.nl

Bezocht: Juli 2010

Gallerij

Leave a Reply