Machinefabriek

Machinefabriek

De machinefabriek van De Schelde is gebouwd in drie traversen, die in de jaren 1913, 1916 en 1919 werden opgeleverd. Dit jaartal werd op iedere traverse vermeld, de linker en rechtertraverse met de aanduiding “machinefabriek”, de middelste traverse – in een iets verhoogde uitsparing – met de naam “De Schelde”, aldus: anno machinefabriek 1913, anno De Schelde 1916, anno machinefabriek 1919.. In de jaren negentig werden de opschriften op de oudste twee traversen overgeschilderd, zodat thans alleen op de meest rechtse traverse de tekst nog leesbaar is. Het gebouw onderging in de loop der jaren vele wijzigingen. Diverse uitbreidingen werden aangebouwd en in 1955 verving men de oorspronkelijke glazen overkapping wegens de hoge energiekosten door een andere dakbedekking.
bron: industrieelerfgoedzeeland

Op het moment zit de Machinefabriek potdicht en er word geregeld rond gereden/gelopen door bewaking. De gemeente heeft een Masterplan vastgesteld voor de (her)ontwikkeling van het Scheldeterrein. Hier moeten in de komende 10 jaar 1900 woningen komen.

Maar eens in de zoveel tijd komt er een Open Dag. Zo was er afgelopen April 2010 een Open Dag, maar toen hadden we weinig zin, dachten ook dat de Machinefabriek van binnen verbouwt zou zijn, maar een paar weken later zagen we ergens foto’s op het internet van deze fabriek en hij ziet er gewoon nog het zelfde uit als jaren geleden. Wij balen natuurlijk, maar nu zag ik in de krant dat er weer een Open Dag zou zijn, dus nu hebben we het er op gewaagd en het ziet er geweldig uit,  behalve dan de spullen die ze nu bij elkaar gezet hebben, maar je ziet en voelt nog gewoon de dingen van toen.. En nog genoeg details te bekijken en te fotograferen. Geweldige locatie..

Bezocht: Juni 2010

Gallerij

Leave a Reply