Ruine Strijen

Ruine Strijen

Volgens Wikipedia: Kasteel Strijen was een kasteel in Oosterhout. Dit kasteel werd gebouwd nog voor 1300, vermoedelijk 1288. Willem Willemszoon van Strijen had hiervoor de opdracht gegeven. De bouw was ongeveer rond 1325 voltooid. Het kasteel zelf bestond uit 3 verdiepingen, de toren zelf uit 6.
Het gebied rondom het kasteel was Hollands gebied, terwijl het kasteel zelf op Brabants gebied stond. Na een aantal huwelijken en overlijdenissen, was uiteindelijk Jan I van Polanen eigenaar geworden van het kasteel.
Het kasteel werd in de 15e eeuw verwoest tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Het kasteel is daarna nooit meer opgebouwd. De prins van Oranje, Philips Willem, gaf in 1617 toestemming om het puin van de ruïne te hergebruiken.
De 25 meter hoge toren is bewaard gebleven en staat nog steeds overeind. Deze toren heeft de naam Slotbosse Toren gekregen. De naam van de toren is te danken aan het eikenbos waarin de toren al die tijd in heeft gestaan. Het verhaal wil, dat dit bos voor een gedeelte is gekapt voor een Armada van Spanje.

Bezocht: Juli 2010

Gallerij

Leave a Reply