Tips

Tips
Wat je zoal kan meenemen:

-Doe oude kleding aan, want je weet nooit waar je in terecht komt.
-Neem ook schone/droge kleren mee voor de zekerheid.
-Doe goede stevige schoenen aan (antislip).
-Neem eten en genoeg drinken mee, want zo’n uitje vreet echt energie van je.
-Ook een goede zaklamp is handig in de donkere gedeeltes.
-Neem ook je ID/paspoort mee, altijd makkelijk als je iemand van bewaking tegen komt.
-Telefoon is ook altijd handig als je vastzit of in de problemen zit en natuurlijk wel goed opgeladen.
-Gereedschap zoals een bouwsleutel of deurklink is altijd handig als je dichte deuren zonder deurklink tegen komt of als er een deur dicht valt achter je waar geen klink in zit.
-Geld is ook altijd handig, want sommige ‘eigenaren’ vragen wel eens geld zodat je binnen kan/mag komen om foto’s te maken. En anders is het wel makkelijk om de boete te betalen die je kan krijgen.
-En het belangrijkste. Neem je fotocamera mee, want daar doe je het natuurlijk voor he. En de rest van je foto-accessoires zoals statief, accu’s, kaartjes e.d..

Ga goed voorbereid op pad:

-Ga NOOIT alleen op pad. Ga altijd met minstens 2 á 3 man. Zit je vast of zak je ergens door heen, dan kan de andere je helpen en/of hulp halen.
-Ga je toch alleen, laat dan mensen thuis weten waar je bent en laat ze desnoods af en toe eens een smsje sturen of jij naar hun zodat iedereen weet dat alles goed is.
-Zoek eerst goed uit waar je heen wilt en of er nog doorgangen zijn zonder al te zware obstakels (hekken, zwaar gesloten deuren, bewaking e.d.)
-Neem een foto of plattegrond mee van het gebouw/plek waar je heen wilt, dan herken je meer dan dat je doelloos rondjes gaat rijden/lopen.

Aangekomen en dan:

-Breek niet in, maar zoek een ‘gaatje’ waar je door heen kan.
-Heb respect voor de omgeving en het gebouw waar je bent. Laat alles staan, neem nix mee, behalve je eigen rotzooi natuurlijk en geniet van al dat moois wat er nog staat.
-Kijk goed om je heen, maar ook goed waar je loopt, want de meeste gebouwen zijn oud en lichtelijk verrot en om maar niet te spreken over andere gevaarlijke dingen die je tegen kan komen, zoals spijkers, uitstekende metalen dingen, giftige stoffen e.d..
-En het belangrijkste: Geniet van het gebouw, omgeving e.d. en maak vele, mooie foto’s.

Wat je niet moet doen:

-Hard wegrennen als je bewaking tegen komt. Ze pakken je toch wel, ze wachten je op bij het hek of bij de dichtstbijzijnde auto die ze in de buurt van het verlaten gebouw vinden. De meeste bewaking heeft een hond en daar ren je al helemaal niet tegen op.
-De dingen slopen waar je bent. Hou alles heel, heb respect voor het gebouw/object waar je bent.
-Grote mond opzetten tegen de Politie en/of Beheerder. Hou het netjes en beleefd en leg uit wat je kom doen. Dat helpt beter dan ze verrot te schelden en weg te lopen.
-En DO NOT STAGE!!! Soms word een locatie nog beheerd of is er een eigenaar van, maar door ‘omstandigheden’ zoals erfeniskwesties e.d. doen die er nix mee, maar als iedereen spullen gaat verhuizen dan ziet men dat en daardoor gaan ook locaties dicht. Gewoon overal vanaf blijven..

Hoe vind je een locatie??

Er zijn veel mensen die vragen: Hoe vind je een locatie???
Nou, door grofweg gewoon te zoeken en goed te kijken.. Onkruid wat hoog staat, tuinen die er onbewerkt uitzien, ramen kapot, ingestort dak..
Je kan ook op forums je eigen aanmelden en als die eventueel een locatiegedeelte hebben daarvoor toestemming vragen of je er in kan om mee te delen met locaties of een goede urbexkring opbouwen waarin je locaties kan delen.
En Google is your best friend :D.
Bekijk foto’s en blogs van andere urbexers. Misschien zie je in een foto een raam met iets daar buiten, een kerk of wat dan ook of een stukje text wat misschien van pas kan komen wat voor een soort bedrijf het ooit geweest is. Dan moet je googelen :).

 

Leave a Reply