Wat is U.E. ?

Wat is Urban Exploring?
 

Je ziet een gebouw. Oud en vervallen. Dak half ingestort. Groot hek er om heen, bordje Verboden Toegang erbij en wat zie je…? Je ziet een ‘gaatje’ waar je door heen naar binnen kan gaan. Je gaat het terrein op en ontdekt even later een ‘gaatje’ om het gebouw in te gaan. Het oude, vervallen gebouw staat nu open en geheel tot jouw beschikking. Voel je die kick, voel je die adrenaline in je lijf stromen en dat stopt pas als je helemaal binnen bent geweest. Binnen om te zien wat er is. Te kijken en te fotograferen van wat er binnen staat. Hoe hebben de eigenaars of werkers dit achter gelaten. Staat het leeg of staan er nog diverse apparaten en/of meubilair. Je pakt je fotocamera en je maakt foto’s. Foto’s van elke kamer, van elk meubelstukje, van elk apparaat. Van binnen en van buiten. Je bent na afloop bekaf, maar je hebt er weer een herinnering en een hele ervaring erbij.
En deze ervaring heet Urban Exploring……

Manlief kwam dit een tijdje geleden tegen op internet toen hij met z’n fotozaakjes bezig was. Meneer heeft zich helemaal in de fotografie verwikkeld en is dus diverse forums en sites aan het afstruinen om zelf ook eigen ideeën en ervaring erin te krijgen. En toen kwam hij dus Urban Exploring tegen.

Urban Exploring:

Urban Exploring, Urbex, Urban Exploration (Photography) of UE genaamd is het doorzoeken en fotograferen van dingen, zoals leegstaande huizen, kastelen, ruines, bedrijven, die normaal gesproken dicht blijven/verboden zijn voor de gewone mens.

Objecten:

De objecten die voor Urban Exploring worden gebruikt zijn meestal gebouwen. Deze gebouwen variëren van doodgewone huizen tot grote kastelen/kerken. Zolang het gebouw verlaten is, is het goed. Of het dan een kantoorpand is, een eeuwenoud kasteel, een ruïne, tunnels, grotten, kerken, verlaten fabrieken, ziekenhuizen, mijnen, dat maakt niet uit. Oud en verlaten is een perfecte Urbexplek.

Het doel:

Het doel van een Urban Explorer is dus om ergens binnen te komen, zonder wat kapot te maken of te forceren en dan foto’s te maken van het gebouw. Ze stelen niks, ze slopen niks. Ze genieten alleen van het zicht wat het gebouw hun geeft.
Nog een doel is om dus fantastische foto’s te maken van het gebouw waar ze voor staan en al helemaal is het de kick die ze er van krijgen als ze eenmaal binnen staan, want ja, het is toch ‘Verboden Toegang’ he.

Legaal of Illegaal:

Tegenwoordig kan je sommige locaties ook Legaal doen. De eigenaar/opzichter weet wat er aan de hand is en zijn het meestal beu dat er ingebroken word en laat dan door via mond-op-mondreclame weten dat je via een klein bedrag ook de locatie mag bezichtigen. Meestal staat er bij een fotoreeks er wel bij of het Legaal is, zo ja, vraag dan gewoon even de gegevens ipv zomaar het gebouw te betreden.

Gevaarlijk:

Urban Exploring kan ook gevaarlijk zijn, want je kan dus bij gebouwen komen die op instorten staan. Deze gebouwen zijn altijd verboden toegang voor onbevoegden en daar probeer je dus binnen te komen. Maar deze gebouwen zijn dus meestal of dus gevaarlijk of bewaakt.
Zoals ik dus al zei kan het gebouw instorten, maar het kan ook zijn dat er planken/vloeren los zitten en dat je er door heen kan zakken, evenals trappen en andere gedeeltes waar je kan lopen. Soms heb je trapgedeeltes waar geen treden meer zijn, zie dan maar boven en/of beneden te komen. Ook kunnen er giftigen stoffen op de locatie aanwezig zijn zoals asbest en andere enge stoffen.
Maar je kan dus ook bewaking tegen komen en niet iedereen is even aardig, want ja, je probeert toch ergens binnen te komen terwijl je al ziet dat er een bordje Verboden Toegang op het hek staat.

En onthoudt……………….
Take only Pictures, Leave only Footprints……